top of page

OLEJ z ORZECHÓW LASKOWYCH – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

 

 

SKŁAD: 100 % olej z orzechów laskowych, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • bogata zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości,
  • wystepowanie beta-karotenu i lecytyny,
  • wysoki poziom NNKT – omega-6 – do 60% zawartości oleju.


 

    SMAK: olej ma intensywny smak orzechów laskowych, bardzo łagodny i przyjemny w zapachu.

     

    OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH ZASTOSOWANIE: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości.

     

    PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju orzechowego w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 6 miesięcy od daty tłoczenia.

     

    Przybliżona wartość kaloryczna w 100g:

    Wartość energetyczna 884 kcal, tłuszcz 100g, węglowodany 0g, białko 0g, sól 0g

     

    Kraj pochodzenia: Polska

     

     

    Olej z orzechów laskowych - właściwości

    Olej z orzecha laskowego od wieków doceniany jest za swoje niezwykłe właściwości. Pozytywnie wpływa na serce, układ trawienny i funkcjonowanie umysłu. Zawiera sporą ilość antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się skóry i pomagają w niwelowaniu wolnych rodników. Ponadto olej z orzechów laskowych ma w swoim składzie wiele cennych witamin (E, B6, B9, K i C) i minerałów, które wzmacniają odporność i chronią organizm przed infekcjami. Ten olej wyróżnia się również wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-6, dlatego pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i tym samym przyczynia się do poprawy zdrowia serca. Dodatkowo normalizuje on ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowej oraz miażdżycy.

     

    Co jeszcze wyróżnia olej z orzechów laskowych? Właściwości poprawiające trawienie i regulujące pracę żołądka. Ten wyjątkowy tłuszcz roślinny stanowi skuteczne wsparcie w walce z wrzodami. Ponadto stosując go regularnie, można obniżyć ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych.

     

    Spożywanie oleju z orzecha laskowego pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie umysłu. Doskonale oddziałuje on na pamięć, koncentrację i nastrój. Dzięki temu, że zawiera antyoksydanty, takie jak witamina E, chroni komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym i spowalnia proces starzenia się mózgu. Regularne spożywanie oleju orzecha laskowego może również pomóc w regulacji nastroju i poprawie samopoczucia.

     

    Olej z orzecha laskowego wyróżnia się również wysoką zawartością kwasu oleinowego, który pomaga w obniżeniu trójglicerydów, zwiększa poziom dobrego cholesterolu i wspiera zdrowie układu krążenia. Ponadto kwas oleinowy może pomóc w regulacji metabolizmu i ma właściwości przeciwzapalne.

     

    Pielęgnacja skóry olejem z orzechów laskowych - właściwości

    Olej z orzechów laskowych to wszechstronny składnik kuchenny, który może być wykorzystywany na różne sposoby. Doskonale nadaje się do świeżych sałatek, nadając im delikatny orzechowy smak i aromat. Jego kremowa tekstura i charakterystyczny smak sprawiają, że doskonale komponuje się jako dodatek do kremowych zup. Nie tylko dania obiadowe, ale również poranna kawa może zyskać nowy wymiar dzięki dodatkowi oleju z orzechów laskowych, który wzbogaci smak ulubionego napoju. Ponadto, można go wykorzystać jako orzechową polewę do lodów, naleśników czy racuchów, dodając im wyjątkowego aromatu i delikatnej słodyczy. Dzięki swojej wszechstronności i unikalnemu charakterowi, olej z orzechów laskowych staje się niezastąpionym składnikiem w kuchni, inspirując do eksperymentowania i tworzenia nowych potraw.

     

    Olej orzecha laskowego często wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry. Można stosować go samodzielnie lub w połączeniu z kosmetykami, np. balsamami czy kremami do twarzy. Doskonale sprawdzi się również jako składnik domowego peelingu.

     

    Co wyróżnia olej z orzechów laskowych? Właściwości nawilżające! Dzięki temu, że zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych, to pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Szczególnie polecany jest w przypadku skóry odwodnionej i intensywnie przesuszonej. Ponadto olej z orzecha laskowego ma właściwości łagodzące, dlatego okazuje się niezwykle pomocny w przypadku podrażnień. Jego dużą zaletą jest również fakt, iż doskonale oddziałuje na elastyczność skóry i działa przeciwstarzeniowo. Olej orzecha laskowego wykazuje także właściwości regenerujące i odżywcze. Sprawia, że cera nabiera blasku i wygląda zdrowo.

     

    Olej z orzechów laskowych jest tak popularny w kosmetyce również ze względu, iż wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga regulować wydzielanie sebum, tonizuje i zamyka pory. Dodatkowo ma właściwości antybakteryjne i stanowi skuteczne wsparcie w walce z cellulitem. Olej orzecha laskowego ceniony jest również za to, że doskonale zabezpiecza skórę przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak wiatr, mróz czy promieniowanie UV. Ze względu na swoje właściwości często stosowany jest jako naturalny filtr przeciwsłoneczny i wykorzystywany jest jako składnik wielu kremów do opalania.

     

    Przed zastosowaniem oleju z orzecha laskowego zalecamy jednak wykonanie testu alergicznego. Wystarczy posmarować zgięcie łokcia niedużą ilością tłuszczu i odczekać 24h. Jeśli po tym czasie nie będą widoczne żadne objawy alergii, to bez obaw można rozpocząć stosowanie oleju z orzechów laskowych do pielęgnacji ciała.

    Olej z orzechów laskowych - właściwości

    27,00 złCena
    • Kwasy Omega 3 i 6 w ilości dwukrotnie większej niż w oliwie z Oliwek

    bottom of page