Lniany.jpg

OLEJ LNIANY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

 

 

SKŁAD: 100 % olej lniany, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • 71% objętości oleju lnianego stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone,

  •  to jedyny olej tak bogaty w kwas omega-3 -aż 55%,

  • przewaga kwasów omega-3 nad omega-6 czyni olej lniany naprawdę wyjątkowym, ponieważ taką kompozycję kwasów omega-3, oprócz oleju lnianego, znajdziemy jedynie w tłuszczach ryb,

  • bardzo duże ilości witaminy E (silny przeciwutleniacz) oraz antyoksydantów (lignanów), które chronią organizm przed nowotworami.

(TABELA)

 

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:

  • stanowi podstawę diety antynowotworowej – dieta dr Budwig,

  • wpływa wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,

  • na poprawne funkcjonowanie układu krążenia,

  •  zmniejsza ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i chorób serca,

  • zwiększa odporność,

  • wspomaga układ nerwowy,

  • pomaga leczyć schorzenia neurologiczne ( chorobę Alzheimera, Parkinsona i stwardnienie rozsiane) oraz wspomaga leczeie depresji,

  •  wspomaga leczenie i zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, kamieni żółciowych lub hemoroidów,

  •  korzystnie wpływa na zwalczanie objawów schorzeń reumatycznych oraz stanów zapalnych organizmu,

  •  zalecany przy chorobach oczu, np. jaskrze, gdyż obniża ciśnienie śródgałkowe,

  • wzmacnia kości (zalecany przy osteoporozie)

  •  stosowany przy cukrzycy (łagodzi wahania poziomu cukru we krwi),

  • reguluje równowagę hormonalną (zwalcza trądzik młodzieńczy, reguluje cykl miesiączkowy oraz skutki menopauzy),

  • chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem, nawilża i odżywia skórę; może być również stosowany zewnętrznie przy chorobach skóry takich jak łuszczyca, świąd oraz przy wypadaniu włosów.

SMAK: olej lniany ma delikatny smak, z lekko orzechową nutą i posmakiem siemienia lnianego, dlatego idealnie sprawdza się w diecie dorosłych, jak i dzieci.

OLEJ LNIANY W KUCHNI: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości.
Polecany:

  • do sałatek, surówek, do przygotowania sosów typu vinegret,

  • jako dodatek do zup, owsianek, owocowych i warzywnych smoothies,

  • jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,

  • jako samodzielny dodatek do chleba, focaccii, ziemniaków w mundurkach i innych potraw regionalnych,

  • dla pobudzenia trawienia i na zaparcia -1 łyżka oleju lnianego w połączeniu z cytryną i szklanką ciepłej wody,

  • może być też spożywany na czczo (1-2 łyżek dziennie),

  • może być stosowany do smarowania skóry czy olejowania włosów (mimo, że nie jest kosmetykiem a środkiem spożywczym, ale z uwagi na bogactwo składników można go do takich celów stosować),

  • do przygotowania pasty dr Budwig na bazie oleju lnianego, chudego twarogu oraz jogurtu naturalnego.

 

 

PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju lnianego w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 3 miesięcy od daty tłoczenia.

Uprawa Słoneczników. Nasiona słonecznika. Słonecznik na olej.
A oto kawałek naszego świata...
Olejowy Zakątek w Eko-Zakątku

Tel: 696-523-420

Tel: 695-005-131

Zapisz się do newslettera i dostawaj najnowsze informacje!

© 2021 | Olaf Wojda