Jak dzieje się magia... natury!
Cieszymy się, że nas odwiedzasz i chcesz poznać nasz sposób na zdrowsze życie. Od lat wyzwalamy energię z drobnych nasionek warzyw i uprawiamy je w sposób naturalny. Czerpiemy z rozwiązań, które stosowane były przez wieki, zanim człowiek zaczął szukać dróg na skróty.
W Eko-Zakątku nie zasilamy roślin żadnymi chemicznymi specyfikami, nie trujemy ziemi i wody pestycydami, ani nie pozbywamy się chwastów rakotwórczymi herbicydami. Jeśli zadajecie sobie pytanie, czy tak można i czy to jeszcze dzisiaj jest możliwe, to odpowiadamy, że TAK!
W jaki sposób? Stosujemy płodozmian i tylko naturalne zasilanie kompostem i poplonami, rośliny chronimy przed chorobami skrzypem i pokrzywą, ziemię co sezon odkażamy gorczycą i ekstraktem z czosnku, a chwasty usuwamy w sposób najprostszy z możliwych, czyli mechanicznie. Nasze warzywa są uprawiane „jak dawniej”. W tych słowach kryje się prawdziwy aromat pomidora, słodycz marchewki, chrupkość sałaty, zapach rozcieranego w dłoniach majeranku, ostrość polskiego czosnku, wyjątkowy smak zielonego ogórka oraz wielu innych warzyw i ziół, które rosną w naszym siedlisku. Zachęcamy, aby czerpać zdrowie i radość z prowadzenia kuchni pełnej warzyw. Pozwólmy sobie na luksus gotowania i jedzenia zdrowych i smacznych warzyw zgodnie z rytmem natury. Ty i Twoja rodzina też możesz jeść zdrowo, sięgając po nasze produkty:
- KOSZYK-ZDROWIA – to projekt skierowany do osób, które troszczą się o codzienną dietę swoją i swoich najbliższych, które przywiązują wagę do jakości i pochodzenia produktów na swoich stołach. Przez 23 tygodnie (od maja do października), systematycznie raz w tygodniu dostarczamy naszym Klientom kosz pełen sezonowych warzyw, które pochodzą TYLKO z naszych upraw i które zbieramy rano, pakujemy w wiklinowe kosze, aby tego samego dnia mogły pojawić się na Waszych stołach. Bez składania zamówień, bez pośredników, bez zbędnych plastikowych opakowań.
- MANUFAKTURA OLEJÓW lub OLEJOWY ZAKĄTEK (jak wolą niektórzy)– to nasza tłocznia naturalnych olejów, którą stale rozwijamy. Tu starymi sposobami, w prasie olejowej, tłoczymy metodą na zimno oleje z orzechów laskowych, ze słonecznika, lnu, rzepaku, lnianki, ostropestu, czarnuszki, a w planach mamy kolejne… Co znaczy tłoczyć na zimno? W takim procesie nie podgrzewamy nasion przed wytłoczeniem, tłoczony olej ma zawsze temperaturę poniżej 39 stopni Celsjusza, ziarna tłoczone są tylko jeden raz i w butelce pojawia się tylko czysty olej, bez dodatków lub konserwantów. To najzdrowszy i najbardziej naturalny sposób pozyskiwania zdrowych olejów, które wzbogacają naszą dietę, abyśmy mogli jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.
- EKO-ZAKĄTEK SPIŻARNIA – kiedyś w każdym domu była spiżarnia pełna zapasów, domowych przetworów i przysmaków. W Eko-Zakątku udostępniamy nasze zapasy warzyw, orzechów oraz wybór zdrowych i pysznych rozmaitości, które powstały w naszej kuchni z użyciem tylko naszych warzyw, owoców, orzechów i olejów. Wizyta w naszej Spiżarni to sentymentalna podróż do domu babci, która zawsze miała pod ręką coś zdrowego, smacznego i co przywoływało uśmiech na naszych twarzach. Zapraszamy do naszego Eko-Zakątka, gdzie sami uprawiamy, przetwarzamy, pakujemy i dowozimy lub wysyłamy TYLKO nasze produkty. Mamy wtedy pewność, że bezpośrednio do naszych Klientów trafiają zdrowe, naturalne, świeże warzywa, oleje i przetwory, najwyższej jakości.
Zamówienia realizowane są w ramach sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego.