Czarnuszka.jpg
Czarnuszka zwana "złotem faraonów"

OLEJ Z CZARNUSZKI – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

Kolor oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno może być różnorodny - od bardzo ciemnego
i mętnego, aż do jasnobrązowego i przejrzystego. W każdym przypadku uzyskany produkt jest całkowicie pełnowartościowy.

 

SKŁAD: 100 % olej z ziaren czarnuszki, możliwy osad na dnie butelki świadczy
o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • bardzo wysoki poziom nienasycoych kwasów tłuszczowych aż 85 % (w tym omega-6 – kwas linolowy – ok.60% oraz  omega-9 – kwas oleinowy ok.25%),

  • witamina E, beta-karoten, biotyna,

  • tymochinon – dzięki temu związkowy olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antynowotworowe,

  • minerały: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk.

 

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:

  • wykazuje działanie antynowotworowe oraz wspierające przy kuracjach antyrakowych,

  • wspomaga leczenie chorób żoładka (nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, zakażenie bakterią Helicobacter pylori),

  • obniża ciśnienie krwi,

  • obniża poziom cholesterolu i cukru,

  • łagodzi objawy astmy oskrzelowej i schorzeń alergicznych (egzemy atopowej, kataru siennego),

  • wzmacnia odporność,

  • przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież, liszaj,

  • poprawia kondycję skóry, opóźnia procesy starzenia,

  • olej z czarnuszki stosowany w terapiach aromatycznych - wycisza, pomaga złagodzić stres i zlikwidować zaburzenia snu.

SMAK: olej z czarnuszki ma intensywny korzenny zapach i smak, często po przełknięciu pozostaje posmak goryczki, dlatego można uprzyjemnić sobie jego przyjmowanie mieszając go z innymi olejami, sokami owocowymi, z miodem i cytryną itp.

OLEJ Z CZARNUSZKI ZASTOSOWANIE: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości.
Polecany:

  • jako składnik dressingów do sałatek i surówek,

  • jako dodatek do zup, owsianek, kasz i makaronów,

  • jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,

  • do samodzielanego spożycia w małych, systematycznych dawkach,

  • jako gotowy produkt kosmetyczny do pielęgnacji skóry i włosów.

 

PRZECIWWSKAZANIA: Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe – nie powinny stosować go kobiety w ciąży.

 

PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju słonecznikowego w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 3 miesięcy od daty tłoczenia.

Farmers Illustration
Uprawa Słoneczników. Nasiona słonecznika. Słonecznik na olej.
A oto kawałek naszego świata...
Olejowy Zakątek w Eko-Zakątku