OLEJ KONOPNY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów
SKŁAD: 100 % olej z konopi siewnej, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju. Przed użyciem zalecamy wstrząsnąć butelką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
-
nawet do 80% oleju konopnego stanowią NNKT, w tym kwasy z grupy omega-6 oraz omega-3, które występują w doskonałej proporcji dla naszego zdrowia, tj.3:1;
-
obecność przeciwutleniaczy oraz witamin: A, B, D, K, E;
-
składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk;
-
niezbędne aminokwasy oraz karoten, fitosterole i fosfolipidy;
-
olej konopny zawiera również wiele substancji o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz antyseptycznych.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:
-
wykazuje pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu;
-
łagodzi objawy PMS (zespółu napięcia przedmiesiączkowego) oraz menopauzy;
-
wykazuje działanie uspokajające, wyciszające, lekko nasenne;
-
jako silny przeciwutleniacz, wspomaga walkę organizmu w kuracjach antynowotworowych;
-
wspierający leczenie przy schorzenaich kostno-stawowych oraz o podłożu reumatycznym;
-
wykazuje działanie przeciwazapalne i łagodzące ból;
-
sprzyja profilaktyce dietozależnych chorób cywilizacyjnychnp. otyłości, chorób układu krążenia oraz nadciśnienia tętniczego;
-
wzmacnia układ odpornościowy – reguluje mikroflorę jelitową;
-
wspomaga leczenie chorób skóry (egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, wysypki);
-
przyspiesza gojenie ran;
-
olej z konopi siewnej NIE ma właściwości psychotropowych – brak w nim THC.
SMAK: olej konopny ma lekko orzechowy smak z wyczuwalną ziołową nutą, dlatego idealnie sprawdzi się w codziennej diecie dorosłych, jak i dzieci.
OLEJ KONOPNY W KUCHNI: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości. To zdrowa żywność, którą poleca lokalny dostawca.
Polecany:
-
do sałatek, surówek, do przygotowania sosów typu vinegret;
-
jako dodatek do zup, owsianek, owocowych i warzywnych smoothies;
-
jako składnik past warzywnych, hummusów i domowych twarożków;
-
jako zdrowy dodatek do chleba, focaccii, ziemniaków w mundurkach i innych potraw regionalnych;
-
do polewania warzyw: surowych, pieczonych lub gotowanych na parze;
-
idealny do przygotowania pesto z natki pietruszki, bazylii, rukoli lub innych;
-
może być też spożywany samodzielnie (1-2 łyżek dziennie).
OLEJ KONOPNY ZASTOSOWANIE KOSMETYCZNE:
-
do codziennej pielęgnacji skóry- cera tłusta/mieszana (reguluje wydzielanie sebum), cera sucha (zapewnia nawilżenie), cera trądzikowa (właściwości przeciwzapalne);
-
łagodnie usuwa makijaż;
-
regeneruje i nawilża włosy;
-
regeneruje i wzmacnia słabe, zniszczone paznokcie.
PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju konopnego w ciemnym
i chłodnym miejscu (max. do 10 Celcjusza) i zużycie go w okresie 4 miesięcy od daty tłoczenia.