Konopny (3).jpg

OLEJ KONOPNY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

 

 

SKŁAD: 100 % olej z konopi siewnej, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju. Przed użyciem zalecamy wstrząsnąć butelką.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

 

  • nawet do 80% oleju konopnego stanowią NNKT, w tym kwasy z grupy omega-6 oraz omega-3, które występują w doskonałej proporcji dla naszego zdrowia, tj.3:1;

  • obecność przeciwutleniaczy oraz witamin: A, B, D, K, E;

  • składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk;

  • niezbędne aminokwasy oraz karoten, fitosterole i fosfolipidy;

  • olej konopny zawiera również wiele substancji o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz antyseptycznych.

 

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:

 

  • wykazuje pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu;

  • łagodzi objawy PMS (zespółu napięcia przedmiesiączkowego) oraz menopauzy;

  • wykazuje działanie uspokajające, wyciszające, lekko nasenne;

  • jako silny przeciwutleniacz, wspomaga walkę organizmu w kuracjach antynowotworowych;

  • wspierający leczenie przy schorzenaich kostno-stawowych oraz o podłożu reumatycznym;

  • wykazuje działanie przeciwazapalne i łagodzące ból;

  • sprzyja profilaktyce dietozależnych chorób cywilizacyjnychnp. otyłości, chorób układu krążenia oraz nadciśnienia tętniczego;

  • wzmacnia układ odpornościowy – reguluje mikroflorę jelitową;

  • wspomaga leczenie chorób skóry (egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, wysypki);

  • przyspiesza gojenie ran;

 

  • olej z konopi siewnej NIE ma właściwości psychotropowych – brak w nim THC.

SMAK: olej konopny ma lekko orzechowy smak z wyczuwalną ziołową nutą, dlatego idealnie sprawdzi się w codziennej diecie dorosłych, jak i dzieci.

 

OLEJ KONOPNY W KUCHNI: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości.
Polecany:

  • do sałatek, surówek, do przygotowania sosów typu vinegret;

  • jako dodatek do zup, owsianek, owocowych i warzywnych smoothies;

  • jako składnik past warzywnych, hummusów i domowych twarożków;

  • jako zdrowy dodatek do chleba, focaccii, ziemniaków w mundurkach i innych potraw regionalnych;

  • do polewania warzyw: surowych, pieczonych lub gotowanych na parze;

  • idealny do przygotowania pesto z natki pietruszki, bazylii, rukoli lub innych;

  • może być też spożywany samodzielnie (1-2 łyżek dziennie).

 

OLEJ KONOPNY ZASTOSOWANIE KOSMETYCZNE:

 

  • do codziennej pielęgnacji skóry- cera tłusta/mieszana (reguluje wydzielanie sebum), cera sucha (zapewnia nawilżenie), cera trądzikowa (właściwości przeciwzapalne);

  • łagodnie usuwa makijaż;

  • regeneruje i nawilża włosy;

  • regeneruje i wzmacnia słabe, zniszczone paznokcie.

 

 

PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju konopnego w ciemnym
i chłodnym miejscu (max. do 10 Celcjusza) i zużycie go w okresie 4 miesięcy od daty tłoczenia.

Farmers Illustration
Uprawa Słoneczników. Nasiona słonecznika. Słonecznik na olej.
A oto kawałek naszego świata...
Olejowy Zakątek w Eko-Zakątku