rydzowy.jpg

OLEJ RYDZOWY – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

 

SKŁAD: 100 % olej rydzowy, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolenowy (omega-3) – od 30% do 40% oraz kwas linolowy (omega-6) od 15% do 20%,

  • sterole roślinne,

  • witamina E i A oraz witaminy z grupy B,

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:

  • wspomaga obniżenie tzw. złego cholesterolu,

  • zapobiega chorobom układu krążenia,

  • wykazuje działanie ochronne wątroby, trzustki, jelit oraz nerek,

  • pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi,

  • łagodzi dolegliwości wywołane przez choroby reumatyczne,

  • redukuje objawy alergii,

  • wspiera pracę układu nerwowego i mózgu, w tym wpływa na poprawę pamięci oraz koncentracji,

  • przyspiesza gojenie ran, odleżyn, oparzeń,

  • pomaga łagodzić objawy atopowego zapalenia skóry,

SMAK: olej rydzowy (inaczej olej z lnianki) może wystepować w  kolorze od złocistego, poprzez zielony aż do czerwonobrunatnego. Wyróżnia go też charakterystyczny korzeny smak z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy.

OLEJ RYDZOWY W KUCHNI: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości.
Polecany:

  • do przygotowania idealnych sałatek śledziowych z dodatkiem cebuli,

  • popularny jako baza przygotowania tzw.maczanek do chleba (olej doprawiony ulubionymi ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie z dodatkiem posiekanej cebuli),

  • jako dodatek do sałatek, surówek i jako baza do przygotowania sosów typu vinegret,

  • zdrowy dodatek do zup, owsianek, warzywnych smoothies,

  • jako składnik past warzywnych, hummusów i twarogów,

  • jako samodzielny dodatek do ziemniaków w mundurkach, do warzyw z grilla, kasz
    i innych potraw regionalnych,

  • do wykorzystania w domowych zabiegach kosmetycznych na twarz i włosy.

 

 

PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju rydzowego w ciemnym
i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 6 miesięcy od daty tłoczenia.

Farmers Illustration
Uprawa Słoneczników. Nasiona słonecznika. Słonecznik na olej.
A oto kawałek naszego świata...
Olejowy Zakątek w Eko-Zakątku