top of page
Z ostropestu 2.jpg

OLEJ Z OSTROPESTU – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

 

 

SKŁAD: 100 % olej z ostropestu, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

 

  • bogate źródło NNKT: wielonienasyconego kwasu linolowego (59%) i jednonienasyconego kwasu oleinowego (ok. 21%),

  •  obecność kwasu stearynowego, arachidowego i behanowego,

  • wysoka zawartość - sylimaryny, która wykazuje działanie przeciwutleniające, antyzapalne i żółciotwórcze.

 

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:

 

  • chroni i regeneruje wątrobę – pomaga odbudować zniszczoną błonę komórkową wątroby oraz zapobiega wchłanianiu toksyn wydzielających się podczas przemian metabolicznych oraz tych pochodzących z zewnątrz m.in. z powietrza, wody, żywności

  • pomaga w leczeniu schorzeń wątroby m.in. żółtaczki, WZW, marskości wątroby oraz alkoholowego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby, odtruwa organizm - ostropest niweluje szkodliwe działanie pestycydów, metali ciężkich, chemikaliów leków, alkoholu i substancji promieniotwórczych,

  • chroni przed kamicą nerkową - olej ostropestowy może przeciwdziałać tworzeniu się złogów (kamieni) w drogach żółciowych i nerkach,

  • zapobiega problemom żołądkowym i poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie,

  • działa przeciwzapalnie,

  • stanowi źródło antyoksydantów – eliminuje wolne rodniki,

  • wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy,

  • wspiera profilaktykę chorób układu krążenia,

  • chroni przed skutkami promieniowania UV

  • efekt „anty-aging” – pomaga zachować młodość na dłużej, poprawia wygląd włosów, wzmacnia paznokcie,

  • leczy problemy dermatologiczne -

 

SMAK: olej z ostropestu ma delikatny orzechowo-ziołowy posmak, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie dorosłych, jak i dzieci.

 

OLEJ Z OSTROPESTU W KUCHNI: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości. To zdrowa żywność, którą poleca lokalny dostawca.
Polecany:

  • do doprawienia sałatek, surówek oraz do przygotowania sosów typu vinegret,

  • jako dodatek do zup, owsianek, owocowych i warzywnych smoothies,

  • jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,

  • samodzielnie - jedną łyżkę na pół godziny przed posiłkiem, 2-3 razy dziennie,

  • do zastosowania zewnętrznego – w postaci maseczki, balsamu, okładów czy maści do nacierania.

 

 

PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju z ostropestu w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 6 miesięcy od daty tłoczenia.

Uprawa Słoneczników. Nasiona słonecznika. Słonecznik na olej.
A oto kawałek naszego świata...
Olejowy Zakątek w Eko-Zakątku
bottom of page