OLEJ Z OSTROPESTU – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów
SKŁAD: 100 % olej z ostropestu, możliwy osad na dnie butelki świadczy o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
-
bogate źródło NNKT: wielonienasyconego kwasu linolowego (59%) i jednonienasyconego kwasu oleinowego (ok. 21%),
-
obecność kwasu stearynowego, arachidowego i behanowego,
-
wysoka zawartość - sylimaryny, która wykazuje działanie przeciwutleniające, antyzapalne i żółciotwórcze.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE:
-
chroni i regeneruje wątrobę – pomaga odbudować zniszczoną błonę komórkową wątroby oraz zapobiega wchłanianiu toksyn wydzielających się podczas przemian metabolicznych oraz tych pochodzących z zewnątrz m.in. z powietrza, wody, żywności
-
pomaga w leczeniu schorzeń wątroby m.in. żółtaczki, WZW, marskości wątroby oraz alkoholowego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby, odtruwa organizm - ostropest niweluje szkodliwe działanie pestycydów, metali ciężkich, chemikaliów leków, alkoholu i substancji promieniotwórczych,
-
chroni przed kamicą nerkową - olej ostropestowy może przeciwdziałać tworzeniu się złogów (kamieni) w drogach żółciowych i nerkach,
-
zapobiega problemom żołądkowym i poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie,
-
działa przeciwzapalnie,
-
stanowi źródło antyoksydantów – eliminuje wolne rodniki,
-
wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy,
-
wspiera profilaktykę chorób układu krążenia,
-
chroni przed skutkami promieniowania UV
-
efekt „anty-aging” – pomaga zachować młodość na dłużej, poprawia wygląd włosów, wzmacnia paznokcie,
-
leczy problemy dermatologiczne -
SMAK: olej z ostropestu ma delikatny orzechowo-ziołowy posmak, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie dorosłych, jak i dzieci.
OLEJ Z OSTROPESTU W KUCHNI: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości. To zdrowa żywność, którą poleca lokalny dostawca.
Polecany:
-
do doprawienia sałatek, surówek oraz do przygotowania sosów typu vinegret,
-
jako dodatek do zup, owsianek, owocowych i warzywnych smoothies,
-
jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,
-
samodzielnie - jedną łyżkę na pół godziny przed posiłkiem, 2-3 razy dziennie,
-
do zastosowania zewnętrznego – w postaci maseczki, balsamu, okładów czy maści do nacierania.
PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju z ostropestu w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 6 miesięcy od daty tłoczenia.