OLEJ Z CZARNUSZKI – 100 % naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, bez dodatków i konserwantów

Kolor oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno może być różnorodny - od bardzo ciemnego
 i mętnego, aż do jasnobrązowego i przejrzystego. W każdym przypadku uzyskany produkt jest całkowicie pełnowartościowy.

 

SKŁAD: 100 % olej z ziaren czarnuszki, możliwy osad na dnie butelki świadczy
o naturalnym procesie produkcji i sedymentacji oleju

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • bardzo wysoki poziom nienasycoych kwasów tłuszczowych aż 85 % (w tym omega-6 – kwas linolowy – ok.60% oraz  omega-9 – kwas oleinowy ok.25%),
  • witamina E, beta-karoten, biotyna,
  • tymochinon – dzięki temu związkowy olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antynowotworowe,
  • minerały: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk.

 

    SMAK: olej z czarnuszki ma intensywny korzenny zapach i smak, często po przełknięciu pozostaje posmak goryczki, dlatego można uprzyjemnić sobie jego przyjmowanie mieszając go z innymi olejami, sokami owocowymi, z miodem i cytryną itp.

     

    OLEJ Z CZARNUSZKI ZASTOSOWANIE: do spożycia tylko na zimno, podgrzany traci swe dobroczynne właściwości.
    Polecany:

    • jako składnik dressingów do sałatek i surówek,
    • jako dodatek do zup, owsianek, kasz i makaronów,
    • jako składnik past warzywnych, hummusów i twarożków,
    • do samodzielanego spożycia w małych, systematycznych dawkach,
    • jako gotowy produkt kosmetyczny do pielęgnacji skóry i włosów.

     

    PRZECIWWSKAZANIA: Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe – nie powinny stosować go kobiety w ciąży.

     

    PRZECHOWYWANIE: nasz olej od momentu tłoczenia do dnia wysyłki przechowywany jest w warunkach chłodniczych. Zalecamy przechowywanie oleju w ciemnym i chłodnym miejscu (max. do 10 Celsjusza) i zużycie go w okresie 3 miesięcy od daty tłoczenia.

     

    Przybliżona wartość kaloryczna w 100g:

    Wartość energetyczna 884 kcal, tłuszcz 100g, węglowodany 0g, białko 0g, sól 0g

     

    Kraj pochodzenia: Polska

    Olej z Czarnuszki

    30,00 złCena
    • a tu treśc info sekcji

    •  

      • wykazuje działanie antynowotworowe oraz wspierające przy kuracjach antyrakowych,
      • wspomaga leczenie chorób żoładka (nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, zakażenie bakterią Helicobacter pylori),
      • obniża ciśnienie krwi,
      • obniża poziom cholesterolu i cukru,
      • łagodzi objawy astmy oskrzelowej i schorzeń alergicznych (egzemy atopowej, kataru siennego),
      • wzmacnia odporność,
      • przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież, liszaj,
      • poprawia kondycję skóry, opóźnia procesy starzenia,
      • olej z czarnuszki stosowany w terapiach aromatycznych - wycisza, pomaga złagodzić stres i zlikwidować zaburzenia snu.