Olejowanie drewna olejem jadalnym – krok po kroku


Dziś zaświeciło piękne słońce, po tylu mroźnych i śnieżnych dniach, czuć prawdziwy powiew wiosny. Pojawiło się pytanie: CZY TO JUŻ?

Zaklinając rzeczywistość, z przepastnych szuflad wyszły na światło dzienne drewniane dechy, deski, deseczki i inne akcesoria niezbędne do udanego ucztowania w ogrodzie.

A jak przygotowanie do nowego sezonu – to koniecznie trzeba zacząć od konserwacji naszych drewnianych pater, desek, mieszadeł przeróżnych, ale również mebli ogrodowych.


Olejowanie – jak to działa


Olejowanie jest znanym od wieków sposobem na zabezpieczenie drewnianych elementów przed wilgocią i niszczącym wpływem warunków atmosferycznych, zamyka pory w drewnie, a jednocześnie nadaje przedmiotom niepowtarzalny kolor i podkreśla usłojenie drewna.

Jako zwolenniczka stosowania naturalnych kosmetyków i środków czystości, również minimalizuję ilość chemicznych środków, które stosujemy w naszym domu i otoczeniu. Zamiast stosowania (i kupowania) chemicznych preparatów, wykorzystajmy to, co mamy pod ręką (lub w przypadku olejów tłoczonych na zimno – w lodówce). Na pewno będzie to najlepszy dla nas wariant zdrowotny, a dodatkowo ekologiczny i ekonomiczny.

Stosując oleje jadalne do zabezpieczenia drewnianych mis, pater, desek, pómisków, możemy być spokojni o to, że nic nie przeniknie do serwowanego na nich jedzenia, a jednocześnie efekt wizualny będzie również niezastąpiony.

Ten sposób polecam wszystkim, ale głównie dedykuję go osobom, u których w domach tuptają małe pociechy (gotowe ‘posmakować” wszystkiego).


Jak przygotować się do olejowania


Do olejowania możemy wykorzystać zarówno olej rzepakowy, lniany, jak i kokosowy, jednak najbardziej rozpowszechnionym jest naturalny olej lniany, do dziś stosowany w szkutnictwie do zabezpieczania drewnianych elementów łodzi i jachtów.

Jeżeli jesteście gotowi do działania to:

  1. przygotujcie sobie wszystkie drewniane akcesoria, które chcecie zaolejować po raz pierwszy lub odnowić kolejny raz;

  2. przygotujcie sobie bawełnianą szmatkę lub pędzelek (może być silikonowy, ale najlepiej sprawdza się płaski, malarski pędzel z włosia) i ręcznik papierowy;

  3. zarówno nowe, jak i używane już wcześniej drewniane przedmioty należy przetrzeć drobnym papierem ściernym (to wyrówna powierzchnię, usunie zabrudzenia i podniesie „włos” drewna, co pozwoli na lepsze wchłanianie oleju do wewnątrz);

  4. następnie wszystko musimy wytrzeć z pyłu wilgotną ściereczką (nie myjemy pod bieżącą wodą) i zostawiamy do wysuszenia;

  5. teraz podgrzejcie delikatnie olej lniany tłoczony na zimno (podgrzany będzie głębiej wnikał w strukturę drewna i lepiej go zabezpieczy);

  6. zacznijcie nakładać olej po kolei na wszystkie przedmioty (przy pierwsze warstwie nie bójcie się większej ilości oleju, zobaczycie, jak pięknie wniknie w strukturę drewna);

  7. zostawcie na ok. 1 godzinę olej na przedmiotach, potem usuńcie jego nadmiar ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką;

  8. i znowu ponawiamy olejowanie – drugą warstwę nakładajcie już „skromniej”;

  9. pozostawcie drugą warstwę oleju do wyschnięcia na ok.godzinę i znów wytrzyjcie nadmiar oleju papierem;

  10. cieszcie się z rezultatów J


Olejowanie to naprawdę prosty, przyjemny spsób na ekologiczne zabezpieczenie naszych drewnianych akcesoriów. Należy jednak pamiętać, że oleje jadalne nie mają w sobie środków grzybobójczych i pleśniobójczych, zatem nie spełnią naszych oczekiwań w tej kwestii.

Olejowanie należy cyklicznie powtarzać, ja robię to raz w roku, a dla desek bardzo często używanych w kuchni – nawet 2 do 3 razy w roku.







Tel: 696-523-420

Tel: 695-005-131

Zapisz się do newslettera i dostawaj najnowsze informacje!

© 2021 | Olaf Wojda