Jak stosować oleje tłoczone na zimno?

Aktualizacja: kwi 9

W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się od różnorodnych towarów i kolorowych etykiet, powinniśmy ze szczególną starannością dbać o to, co pojawia się na naszych stołach. Wielu z nas podchodzi z ogromną świadomością żywieniową do układania swojej codziennej diety, do wyborów produktów jak najmniej przetworzonych, świeżych, dostarczanych przez lokalnych producentów i dostawców.

W zdrowej, domowej kuchni nie powinno zabraknąć olejów tłoczonych na zimno. To oleje, które powstają podczas procesu bezpośredniego tłoczenia ziaren roślin oleistych, w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza. W wyniku tego procesu powstaje gęsty, bardzo aromatyczny, wyrazisty w kolorze i smaku olej , nie poddawany rafinacji fizycznej i chemicznej. To gwarantuje, że oleje zimno tłoczone są bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych . Bardzo istotna dla naszego zdrowia jest obecność kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie, ponieważ ludzki organizm nie potrafi wytworzyć tych kwasów i musimy mu systematycznie je dostarczać wraz z pożywieniem.

Oprócz NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), w olejach tłoczonych na zimno znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie, jak: A, C, E oraz witaminy z grupy B.


Oleje tłoczone na zimno w kuchni.

Aby wykorzystać wszystkie zdrowotne właściwości olejów zimno tłoczonych powinniśmy je stosować w kuchni tylko na zimno. Nie stosujemy tych olejów do smażenia, duszenia, gotowania.

Biorąc pod uwagę bardzo różnorodne nuty smakowe i zapachowe poszczególnych olejów, oleje tłoczone na zimno odnajdą się w wielu daniach i potrawach zdrowej diety.

Szczególnie polecamy je jako:

· Dodatek do sałatek i surówek ze świeżych warzyw i owoców,

· Składnik sosów typu winegret oraz domowych majonezów,

· Dodatek do pieczywa, zastąpią inne utwardzone tłuszcze jak masło lub margaryna,

· Dodatek smakowy do zup typu krem – dodawane już bezpośrednio na talerzu wraz z grzankami, pestkami itp.,

· Do przygotowania sałatek śledziowych – tu polecamy olej rydzowy, lniany,

· Do przygotowania past warzywnych i humusów,

· Do przygotowania past twarogowych na słodko i słono,

· Jako dodatek do owsianek, jaglanek,

· Do przygotowania potraw regionalnych np. wielkopolskie pyry z gzikiem – z olejem lnianym,

· Do przygotowania tapenady z oliwek,

· Jako składnik warzywnych i owocowych smoothies,

· Do przygotowania zdrowych i szybkich przekąsek – talerz z olejem posypany, ulubionymi przyprawami i ziołami oraz kawałeczki żytniego chleba, bagietki, domowej focacci - pyszności,

· Do polewania warzyw i mięs gotowanych na parze,

· W diecie dr Buidwig – podstawą jest olej lniany.

Zachęcamy wszystkich do wprowadzenia do swojej codziennej diety niefiltrowanych, nierafinowanych olejów tłoczonych na zimno i korzystania z ich dobroczynnych właściwości.

32 wyświetlenia0 komentarz

Tel: 696-523-420

Tel: 695-005-131

Zapisz się do newslettera i dostawaj najnowsze informacje!

© 2021 | Olaf Wojda