Czy samo niestosowanie nawozów i środków ochrony roślin daje prawo do nazewnictwa eko warzyw? Otóż nie! To za mało! Eko to cały proces dbałości roślin o czystość chemiczną, tychże roślin, od zatruwających organizm ludzki związków chemicznych począwszy od ziarna poprzez wieloletnie oczyszczanie gleby w której rosną, powietrze którym "oddychają" i skończywszy na pielęgnacji ich (choroby, szkodniki, chwasty) w okresie dojrzałości do zbiorów. Eko nasiona to te, które posiadają certyfikację ekologiczną zdrowego warzywa ale także wszystkie te nasiona, które były zebrane na ekologicznej plantacji. Także brak faktury zakupu nasion Eko wcale nie musi oznaczać tego, iż wyrosłe z nich rośliny nie są Eko. Pytanie, czy eko warzywa które rosną bez chemii ale za to w zanieczyszczonym (np. od spalin) środowisku czy skażonej ziemi metalami ciężkimi są również eko? Na szczęście dziś powietrze którym odychamy, my i rośliny, już nie jest tak zanieczyszczone tlenkiem ołowiu i innymi ciężikimi metalami (mam tu na myśli kadm, chrom, miedź, rtęć, ołów, nikiel i cynk) jak jeszcze kilkanascie lat temu, ale powietrze w dużych miastach i na ich obrzeżach ma jeszcze wiele do życzenia. Więc to Eko to szereg aspektów i zabiegów, by rzeczywiście Eko było Eko nie tylko z nazwy. Dlatego starannie dobraliśmy miejsce naszych upraw gdyż Eko-Zakatek znajduje się ok 60 km od Poznania otoczony lasami (stąd nazwa w #Leśna_Osada) a warzywa w nim uprawiane rosną na ziemi dodatkowo oczyszczonej z metali ciężkich poprzez procesy fitoakumulacji, fitostabilizacji i fitoulatniana). Ponadto y #Koszyk_Zdrowia był tym czym powinien być od swojej nazwy, nie stosujemy tutaj ŻADNYCH środków ochrony roslin, nawet tych dopuszczonych poprzez ar 16 ust 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007, których na dzień 12-01 2021 było dopuszczonych do obrotu aż 77 różnych fungicydów, bacteriocydów, insektycydów i rególatorów wrostu.
Eko! Co to znaczy że warzywa są eko?
Zaktualizowano: 8 lut 2021
Comments