Dlaczego warto wprowadzić czarnuszkę do swojej codziennej diety?
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana również czarnym kminkiem, to roślina o małych, czarnych nasionkach, o trójgraniastym kształcie i bardzo intensywnym smaku i zapachu.
Czarnuszka stosowana jest zarówno jako przyprawa nadająca unikalny aromat potrawom, ale także jako roślina lecznicza. Za jej właściwości pro zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, a także pochodne kwercetyny i kemferolu. Czarnuszkę spożywa się w formie wyciągu, pod postacią świeżo zmielonych ziaren lub oleju z czarnuszki, który nadaje się nie tylko do picia, ale także stosowania zewnętrznie.
Olej tłoczony z czarnuszki uznawany jest od wieków za życiodajny napój. Fiolkę zawierającą olej z czarnuszki odkryto nawet w grobowcu Tutenchamona, gdyż podobno istniała tradycja wkładania czarek z olejem czarnuszkowym do grobowców egipskich władców. Miało to być lekarstwo na wszystkie dolegliwości i choroby, jakie mogłyby ich spotkać w zaświatach.
Stąd dziś olej z czarnuszki często określa się mianem „złota faraonów”.
Olej czy ziarna, – jaka postać jest lepsza dla zdrowia?
Najbardziej skoncentrowaną formą czarnuszki jest olej, ponieważ 1 łyżeczka oleju z czarnuszki odpowiada około 5-6 łyżeczkom ziaren. Warto także wiedzieć, że olej z czarnuszki można zastosować wewnętrznie, jaki i zewnętrznie, bezpośrednio na włosy i skórę. Ziarna natomiast są idealną, zdrową posypką do sałatek, zup, pieczonego chleba, bułek, itp.
Olej z czarnuszki – jego niezwykłe składniki odżywcze
Olej z czarnuszki ma wyjątkowy skład biochemiczny, stąd też jego niezwykłe właściwości pro zdrowotne i regeneracyjne. Olej zimno tłoczony z czarnuszki składa się:
· w 85 proc. z kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu linolowego, alfa-linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, mirystynowego),
· fosfolipidów i fitosteroli,
· cennych flawonoidów i saponin,
· białka (dostarcza ośmiu z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanów,
· alkaloidów (m.in. nigelliny, nigellaminy, nigellidyny, nigellicyny – rzadkich w świecie roślin),
· olejku eterycznego zawierającego m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,
· witamin: A, E, F, B1, B3, B6, biotyny,
· minerałów (m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu).
Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki:
1. Buduje odporność
By wzmocnić swoją odporność, łatwiej i szybciej radzić sobie z infekcjami oraz znacznie łagodniej je przechodzić, wystarczy spożywać olej z czarnuszki raz dziennie. Olej z czarnuszki polecany jest wszystkim, choć bardzo często stosowany jest przez osoby starsze, ale równie często jest wybierany przez rodziców, chcących w naturalny sposób wzmocnić odporność maluchów i przygotować je do sezonu chorobowego.
W obecnej sytuacji pandemii, polecamy przyjmowanie oleju z czarnuszki wszystkim dorosłym, nastolatkom i dzieciom powyżej 1 roku życia.
2. Działa jak środek przeciwalergiczny
Za działanie przeciwalergiczne odpowiada tymochinon zawarty w oleju z czarnuszki, czyli substancja, która blokuje wytwarzanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne). Dzięki tymochinonowi układ odpornościowy reaguje mniej agresywnie na wszelkie alergeny, które pojawiają się w naszym otoczeniu. Olej z czarnuszki można przyjmować wewnętrznie lub stosować zewnętrznie – zastępując nim maści antyhistaminowe.
3. Leczy AZS
Badania kliniczne potwierdzają, że olej z czarnuszki może być tak samo skuteczny, jak niektóre powszechnie stosowane leki na atopowe zapalenie skóry (AZS). Wszystko dzięki właściwościom zmiękczającym i odżywiającym skórę. Produkt jest bowiem bogaty w dobre tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 85 proc. jego składu. Wystarczy stosować go dwa razy dziennie zewnętrznie (wmasowując w skórę), by uzyskać efekt tożsamy z tym, jaki przynoszą maści. Z tą różnicą, że olej nie powoduje skutków ubocznych. Olej z czarnuszki regularne stosowany na zmiany spowodowane AZS zmniejsza świąd i uczucie napięcia skóry. Oprócz tego odżywia, zmiękcza i nawilża skórę, niwelując dyskomfort związany z suchością powietrza i zmianami temperatur.
4. Wspiera w stanach depresji
Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki działa jak adaptogen, zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom lękowym i depresyjnym oraz poprawiając ogólne samopoczucie. Olej z czarnuszki działa też uspokajająco i wyciszająco, zatem polecany jest wszystkim, którzy na co dzień funkcjonują pod presją różnego pochodzenia.
5. Działa antybakteryjnie
Zdaniem naukowców działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne to zasługa tymochinonu. Podawanie czarnuszki w ciągu 3–10-dniowej kuracji jest w stanie zahamować proces wzrostu patogenów, w tym również Candida albicans.
6. Regeneruje układ pokarmowy
Naukowcy potwierdzili, że czarnuszka chroni błonę śluzową żołądka, zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, zwiększa produkcję śluzu i działa regenerująco na wątrobę i trzustkę.
Chociaż stosowanie oleju z czarnuszki nie należy do najprzyjemniejszych ze względu na jego charakterystyczny smak, powinien znaleźć się w diecie osób zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego. Refluks, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, a także zatrucie pokarmowe to dolegliwości, których objawy złagodzi czarnuszka.
Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki działa jak tarcza na najgroźniejszą dla zdrowia układu pokarmowego bakterię - Helicobacter pylori. Bakteria ta jest jedną z głównych przyczyn rozwoju choroby wrzodowej.
7. Doskonale regeneruje skórę
Olej z czarnuszki działając przeciwzapalnie i antybakteryjnie, łagodzi objawy trądziku, łuszczycy, grzybicy, wysypek oraz alergii skórnych. Dzięki zawartym w oleju cennym nienasyconym kwasom tłuszczowym nawilża i odżywia skórę, przyspiesza gojenie się ran. Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia Jego regularne stosowanie na skórę warto uzupełnić o przyjmowanie oleju również wewnętrznie. Taka kuracja już po kilku tygodniach poprawi stan nie tylko skóry, ale również włosów i paznokci.
8. Wspiera w walce z pasożytami
Dostępne wyniki badań wykazują, że olej z czarnuszki ma działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja wykazała też dużą skuteczność w przypadku zakażeń przywrą. Kuracje olejem z czarnuszki nie powodują żadnych skutków ubocznych.
9. Obniża poziom cukru we krwi
Udowodniono, że regularne stosowanie oleju z czarnuszki u osób chorych na cukrzycę, obniża poziom cukru we krwi i poprawia poziom cholesterolu.
10. Obniża ciśnienie
W badaniu przeprowadzonym na pacjentach chorujących na nadciśnienie po dwóch miesiącach spożywania oleju z czarnuszki odnotowano spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego.
11. Olej z czarnuszki na włosy
Czarnuszka oprócz właściwości antybakteryjnych i wspomagających leczenie niektórych chorób, ma również dobroczynny wpływ na poprawę kondycji włosów. Jak się okazuje olej z czarnuszki stosowany na włosy przeciwdziała ich wypadaniu, łysieniu i pozwala pozbyć się łupieżu? Olej z czarnuszki pobudza również porost nowych włosów, dzięki czemu są one mocniejsze i gęstsze.
Olej z czarnuszki – jak dawkować
Swoją przygodę z olejem z czarnuszki należy rozpocząć od niewielkich ilości i stopniowo zwiększać dawkę. Taki sposób jest bardzo dobry, ponieważ do intensywnego smaku i zapachu trzeba się przyzwyczaić. Najlepiej olej z czarnuszki spożywać do posiłku, natomiast na początku swojej przygody z tym olejem nie polecamy picia go na czczo. Olej z czarnuszki można zacząć podawać dzieciom, które skończyły roczek. Na początku warto zacząć od kilku kropelek, żeby pozwolić maluchom na oswojenie się z nowym, niezbyt łatwym smakiem. Olej ma intensywny korzenny smak, który można złagodzić mieszając go np. z miodem lub domowym sokiem owocowym, np. z malin, dzikiej róży. Jeśli dobrze wybierzemy towarzystwo dla oleju z czarnuszki, to taka mieszanka będzie nie tylko smaczniejsza, ale będzie też obfitować w dodatkowe witaminy i mikroelementy.
Przy codziennym stosowaniu czarnuszki, warto po kilkutygodniowych kuracjach, przeprowadzać przerwę.
Proponowane dawkowanie w zależności od wieku:
· maluchy powyżej 12 miesięcy – kilka kropli dziennie,
· dzieci w wieku 2-4 lat – 1/2 łyżeczki dziennie,
· dzieci powyżej 5 lat – 1 łyżeczka dziennie,
· dorośli – 1-2 łyżeczki dziennie.
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno - jaki wybrać
Jeśli chcemy w pełni skorzystać z pro zdrowotnych właściwości oleju z czarnuszki, musimy wybrać tylko świeży olej tłoczony na zimno. Pamiętajmy, że najlepszy olej z czarnuszki musi być:
· maksymalnie świeży, najlepiej wytłoczony na zamówienie,
· tłoczony na zimno (w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza),
· nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony,
· zamknięty w ciemnej, szklanej butelce, która chroni przed promieniami słonecznymi,
· przechowywany w temp. 4-10 stopni Celsjusza.
Olej z czarnuszki - przeciwwskazania
Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe - w związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży.
Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny go stosować.
Comentarios