Czarnuszka, zwana złotem faraonów – czy to lek na „wszystko” ?!


Dlaczego warto wprowadzić czarnuszkę do swojej codziennej diety?


Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana również czarnym kminkiem, to roślina o małych, czarnych nasionkach, o trójgraniastym kształcie i bardzo intensywnym smaku i zapachu.


Czarnuszka stosowana jest zarówno jako przyprawa nadająca unikalny aromat potrawom, ale także jako roślina lecznicza. Za jej właściwości pro zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, a także pochodne kwercetyny i kemferolu. Czarnuszkę spożywa się w formie wyciągu, pod postacią świeżo zmielonych ziaren lub oleju z czarnuszki, który nadaje się nie tylko do picia, ale także stosowania zewnętrznie.

Olej tłoczony z czarnuszki uznawany jest od wieków za życiodajny napój. Fiolkę zawierającą olej z czarnuszki odkryto nawet w grobowcu Tutenchamona, gdyż podobno istniała tradycja wkładania czarek z olejem czarnuszkowym do grobowców egipskich władców. Miało to być lekarstwo na wszystkie dolegliwości i choroby, jakie mogłyby ich spotkać w zaświatach.

Stąd dziś olej z czarnuszki często określa się mianem „złota faraonów”.


Olej czy ziarna, – jaka postać jest lepsza dla zdrowia?


Najbardziej skoncentrowaną formą czarnuszki jest olej, ponieważ 1 łyżeczka oleju z czarnuszki odpowiada około 5-6 łyżeczkom ziaren. Warto także wiedzieć, że olej z czarnuszki można zastosować wewnętrznie, jaki i zewnętrznie, bezpośrednio na włosy i skórę. Ziarna natomiast są idealną, zdrową posypką do sałatek, zup, pieczonego chleba, bułek, itp.


Olej z czarnuszki – jego niezwykłe składniki odżywcze


Olej z czarnuszki ma wyjątkowy skład biochemiczny, stąd też jego niezwykłe właściwości pro zdrowotne i regeneracyjne. Olej zimno tłoczony z czarnuszki składa się:

· w 85 proc. z kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu linolowego, alfa-linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, mirystynowego),

· fosfolipidów i fitosteroli,

· cennych flawonoidów i saponin,

· białka (dostarcza ośmiu z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanów,

· alkaloidów (m.in. nigelliny, nigellaminy, nigellidyny, nigellicyny – rzadkich w świecie roślin),

· olejku eterycznego zawierającego m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,

· witamin: A, E, F, B1, B3, B6, biotyny,

· minerałów (m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu).


Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki:


1. Buduje odporność


By wzmocnić swoją odporność, łatwiej i szybciej radzić sobie z infekcjami oraz znacznie łagodniej je przechodzić, wystarczy spożywać olej z czarnuszki raz dziennie. Olej z czarnuszki polecany jest wszystkim, choć bardzo często stosowany jest przez osoby starsze, ale równie często jest wybierany przez rodziców, chcących w naturalny sposób wzmocnić odporność maluchów i przygotować je do sezonu chorobowego.

W obecnej sytuacji pandemii, polecamy przyjmowanie oleju z czarnuszki wszystkim dorosłym, nastolatkom i dzieciom powyżej 1 roku życia.


2. Działa jak środek przeciwalergiczny


Za działanie przeciwalergiczne odpowiada tymochinon zawarty w oleju z czarnuszki, czyli substancja, która blokuje wytwarzanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne). Dzięki tymochinonowi układ odpornościowy reaguje mniej agresywnie na wszelkie alergeny, które pojawiają się w naszym otoczeniu. Olej z czarnuszki można przyjmować wewnętrznie lub stosować zewnętrznie – zastępując nim maści antyhistaminowe.


3. Leczy AZS


Badania kliniczne potwierdzają, że olej z czarnuszki może być tak samo skuteczny, jak niektóre powszechnie stosowane leki na atopowe zapalenie skóry (AZS). Wszystko dzięki właściwościom zmiękczającym i odżywiającym skórę. Produkt jest bowiem bogaty w dobre tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 85 proc. jego składu. Wystarczy stosować go dwa razy dziennie zewnętrznie (wmasowując w skórę), by uzyskać efekt tożsamy z tym, jaki przynoszą maści. Z tą różnicą, że olej nie powoduje skutków ubocznych. Olej z czarnuszki regularne stosowany na zmiany spowodowane AZS zmniejsza świąd i uczucie napięcia skóry. Oprócz tego odżywia, zmiękcza i nawilża skórę, niwelując dyskomfort związany z suchością powietrza i zmianami temperatur.


4. Wspiera w stanach depresji


Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki działa jak adaptogen, zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom lękowym i depresyjnym oraz poprawiając ogólne samopoczucie. Olej z czarnuszki działa też uspokajająco i wyciszająco, zatem polecany jest wszystkim, którzy na co dzień funkcjonują pod presją różnego pochodzenia.


5. Działa antybakteryjnie


Zdaniem naukowców działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne to zasługa tymochinonu. Podawanie czarnuszki w ciągu 3–10-dniowej kuracji jest w stanie zahamować proces wzrostu patogenów, w tym również Candida albicans.


6. Regeneruje układ pokarmowy


Naukowcy potwierdzili, że czarnuszka chroni błonę śluzową żołądka, zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, zwiększa produkcję śluzu i działa regenerująco na wątrobę i trzustkę.

Chociaż stosowanie oleju z czarnuszki nie należy do najprzyjemniejszych ze względu na jego charakterystyczny smak, powinien znaleźć się w diecie osób zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego. Refluks, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, a także zatrucie pokarmowe to dolegliwości, których objawy złagodzi czarnuszka.

Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki działa jak tarcza na najgroźniejszą dla zdrowia układu pokarmowego bakterię - Helicobacter pylori. Bakteria ta jest jedną z głównych przyczyn rozwoju choroby wrzodowej.


7. Doskonale regeneruje skórę


Olej z czarnuszki działając przeciwzapalnie i antybakteryjnie, łagodzi objawy trądziku, łuszczycy, grzybicy, wysypek oraz alergii skórnych. Dzięki zawartym w oleju cennym nienasyconym kwasom tłuszczowym nawilża i odżywia skórę, przyspiesza gojenie się ran. Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia Jego regularne stosowanie na skórę warto uzupełnić o przyjmowanie oleju również wewnętrznie. Taka kuracja już po kilku tygodniach poprawi stan nie tylko skóry, ale również włosów i paznokci.


8. Wspiera w walce z pasożytami


Dostępne wyniki badań wykazują, że olej z czarnuszki ma działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja wykazała też dużą skuteczność w przypadku zakażeń przywrą. Kuracje olejem z czarnuszki nie powodują żadnych skutków ubocznych.


9. Obniża poziom cukru we krwi


Udowodniono, że regularne stosowanie oleju z czarnuszki u osób chorych na cukrzycę, obniża poziom cukru we krwi i poprawia poziom cholesterolu.


10. Obniża ciśnienie


W badaniu przeprowadzonym na pacjentach chorujących na nadciśnienie po dwóch miesiącach spożywania oleju z czarnuszki odnotowano spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego.

11. Olej z czarnuszki na włosy

Czarnuszka oprócz właściwości antybakteryjnych i wspomagających leczenie niektórych chorób, ma również dobroczynny wpływ na poprawę kondycji włosów. Jak się okazuje olej z czarnuszki stosowany na włosy przeciwdziała ich wypadaniu, łysieniu i pozwala pozbyć się łupieżu? Olej z czarnuszki pobudza również porost nowych włosów, dzięki czemu są one mocniejsze i gęstsze.


Olej z czarnuszki – jak dawkować


Swoją przygodę z olejem z czarnuszki należy rozpocząć od niewielkich ilości i stopniowo zwiększać dawkę. Taki sposób jest bardzo dobry, ponieważ do intensywnego smaku i zapachu trzeba się przyzwyczaić. Najlepiej olej z czarnuszki spożywać do posiłku, natomiast na początku swojej przygody z tym olejem nie polecamy picia go na czczo. Olej z czarnuszki można zacząć podawać dzieciom, które skończyły roczek. Na początku warto zacząć od kilku kropelek, żeby pozwolić maluchom na oswojenie się z nowym, niezbyt łatwym smakiem. Olej ma intensywny korzenny smak, który można złagodzić mieszając go np. z miodem lub domowym sokiem owocowym, np. z malin, dzikiej róży. Jeśli dobrze wybierzemy towarzystwo dla oleju z czarnuszki, to taka mieszanka będzie nie tylko smaczniejsza, ale będzie też obfitować w dodatkowe witaminy i mikroelementy.

Przy codziennym stosowaniu czarnuszki, warto po kilkutygodniowych kuracjach, przeprowadzać przerwę.


Proponowane dawkowanie w zależności od wieku:

· maluchy powyżej 12 miesięcy – kilka kropli dziennie,

· dzieci w wieku 2-4 lat – 1/2 łyżeczki dziennie,

· dzieci powyżej 5 lat – 1 łyżeczka dziennie,

· dorośli – 1-2 łyżeczki dziennie.


Olej z czarnuszki tłoczony na zimno - jaki wybrać


Jeśli chcemy w pełni skorzystać z pro zdrowotnych właściwości oleju z czarnuszki, musimy wybrać tylko świeży olej tłoczony na zimno. Pamiętajmy, że najlepszy olej z czarnuszki musi być:

· maksymalnie świeży, najlepiej wytłoczony na zamówienie,

· tłoczony na zimno (w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza),

· nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony,

· zamknięty w ciemnej, szklanej butelce, która chroni przed promieniami słonecznymi,

· przechowywany w temp. 4-10 stopni Celsjusza.


Olej z czarnuszki - przeciwwskazania


Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe - w związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży.

Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny go stosować.

Tel: 696-523-420

Tel: 695-005-131

Zapisz się do newslettera i dostawaj najnowsze informacje!

© 2021 | Olaf Wojda